אלופציה (אלופסיה או אלופכיה) היא מונח רפואי מקצועי המתייחס לכל סוג של נשירת שיער, שיער דק או התקרחות ובכל אזורי הגוף. המילה “התקרחות” שגורה יותר בפי העם אך הכוונה בה היא ספציפית לנשירת השיער מהקרקפת. ברוב המקרים נשירת שיער היא תהליך טבעי ונורמלי המתרחש ככל שמתבגרים, וישנם מקרים בהם אובדן השיער הוא תוצאה של טיפולים רפואיים, במיוחד טיפולים נגד סרטן, בהם נשירת השיער היא זמנית.
נשירת שיער אינה נחשבת בגדר מחלה מאחר והיא אינה מהווה סכנה בריאותית. ההתייחסות אליה מבחינה רפואית היא בדרך כלל פסיבית, וחבל שכך. אובדן השיער, במקרים רבים, עלול לגרום לדיכאונות קשים אצל אנשים מסוימים וכן להשפעות פסיכולוגיות שליליות מרחיקות לכת. ישנם סוגים שונים של אלופציה, כשהנפוצה ביניהם היא אלופציה אראטה, בהמשך נסקור את כל סוגי האלופציה בהם טוטאליס, ברבאה, מוצינוזה, אלופציה אנדרוגנית ועוד.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות בהם השתלת שיער, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
אלופציה אראטה פירושה אובדן שיער אזורי. היא מתייחסת לאובדן שיער בחלק מסוים שיכול להימצא בכל אזור בגוף. כאשר התופעה מתרחשת, מתחילים להופיע אזורים קרחים, בעיקר בקרקפת. בשלב הבא הם מתפשטים ברדיוס הולך ומתרחב. ידוע על מקרים מעטים בהם ההתפשטות היתה נרחבת על פני כל הקרקפת או על הגוף כולו. רוב האנשים שמפתחים אלופציה אראטה (שעלולה להופיע בכל גיל) הינם בריאים ושאינם סובלים מבעיות בעור.
אלופציה אראטה אינה מדבקת, והיא שכיחה יותר אצל אנשים שיש להם קרובי משפחה מקריחים או כאלו הסובלים מבעיות במערכת החיסונית. זו גם הסיבה לכך שהמומחים מאמינים כי זו “מחלה” אוטואימונית, דהיינו מחלה בה הגוף מתקיף חלקים טובים ממנו כאילו שהיו גופים זרים ובלתי רצויים בדומה לווירוס או בקטריות, ובמקרים אלו, הגוף מתקיף את זקיקי השיער שלו עצמו.
מחקרים הראו שתאי T לִימְפוֹצִיטיים (תא דם לבן) שמתגודדים יחדיו, מתקיפים זקיקים וגורמים לדלקות ולאובדן שיער. המדענים טוענים כי שילוב של גורמים תורשתיים, שעדיין אינם ידועים, יוצרים את המצב, אם כי ישנם הסוברים כי אלופציה אראטה נובעת גם ממצבים של לחץ או מצבים פתוגניים (מחוללי מחלות). הפתוגן היא מחלה שיוצרת גורם כמו וירוס, בקטריה או מיקרו אורגניזם אחר, ומחקרים נוספים מצאו קרבה בין התפרצות זיהומית בשיניים להימצאות של אלופציה אראטה.
הסימפטומים לרוב מתחילים בהתקרחות קטנה ובצורות שונות אם כי בדרך כלל היא עגולה או אובלית. הקרקפת והזקן (מכונה אלופציה ברבאה - “ברבאה” מגיעה מלטינית ומתייחסת לאזור בו צומח הזקן בפנים) הם המושפעים העיקריים, אולם אלופציה אראטה עלולה להשפיע על כל חלק שעיר בגוף והיא באה לידי ביטוי במעין דגדוג באזור בו היא מופיעה ולעיתים בכאב קל. ישנם אזורים בגוף שיחוו לאחר אלופציה אראטה צמיחה מחודשת ויש כאלו שלא. האלופציה אראטה יכולה לחלוף לאחר תקופה קצרה או ארוכה ואפילו להעלם לתמיד.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות בהם השתלת שיער, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
אלופציה טוטליס (Alopecia totalis) היא התקרחות מלאה. התופעה עלולה להתרחש במהירות, או עקב התקדמות האלופציה אראטה. המומחים אינם יודעים בוודאות מהם הגורמים לתופעה, אולם הם כן יודעים כי היא נובעת מליקוי במערכת החיסונית. למרות שרבים טוענים שגם לחץ נפשי תורם לאלופציה טוטליס, נמצא שכמות בלתי מבוטלת של אנשים הסובלים ממנה, מנהלים חיים ללא מתחים מיוחדים.
אלופציה טוטליס מוגדרת גם כמצב ביניים שבין אלופציה אראטה לאלופציה אוניברסליס (אובדן כל השיער בגוף). אלופציה טוטליס עלולה להתרחש בפתאומית כאשר כל שיער הראש נושר או בהדרגה מסוימת שמהווה התפתחות מהירה של אלופציה אראטה. הסובלים בעיקר מהתופעה הם ילדים, בני נוער או מבוגרים מתחת לגיל 40 אולם היא יכולה להופיע בכל גיל. מאפיין נוסף הוא הציפורניים שהופכות לפחות חלקות, יותר שקועות או שבריריות למראה.
אלופציה אוניברסליס (Alopecia universalis) היא אובדן השיער בכל הגוף. בדרך כלל מדובר באובדן מהיר של השיער, כולל הגבות, הריסים, שיער הערווה והשיער בבית השחי. מומחים מיחסים לאלופציה אראטה אוניברסליס את הצורה החמורה ביותר של האלופציה. אלופציה אוניברסליס פוגעת ב-1 מכל 100,000 איש בעולם המערבי והיא מצב שנוצר עקב בעיה במערכת החיסונית.
אלופציה מוצינוזה (Alopecia mucinosa) פוגעת בעיקר בפנים, בצוואר ובקרקפת אך היא עלולה גם להופיע בכל חלק אחר בגוף. זהו מצב של דלקת הנוצרת מזיהום בזקיק השיער ובלוטות החלב והיא עלולה לגרום לנשירת השיער. לעיתים היא אף עלולה להותיר צלקת באזור בו היא פוגעת. צלקות חמורות מצביעות עד לאיזה רמה המחלה התפתחה. מסביב לזקיק השיער נמצא מוצין Mucin (סוג חלבון). כאשר בוחנים אותו במיקרוסקופ, הוא נראה כחוט שקוף או כחומר שמנוני לבן על העור. המוצין מפיק חומצה היאלורונית שהיא מרכיב נורמלי של חומר סיכוך מסביב לקולגן בדרמיס. מחלקים את האלופציה מוצינוזה לשלושה סוגים:
ליקוי ראשוני וחזק - מופיע אצל ילדים ובני עשרה (מסוג פינקוס).
ליקוי ראשוני וכרוני - מופיע אצל אנשים מעל גיל 40.
ליקוי משני - ליקוי זה מופיע ביחד עם מחלות עור שפירות או ממאירות.
המומחים אינם בטוחים ממה אלופציה מוצינוזה נובעת, אולם גם כאן משערים שהיא קשורה בדרך כזו או אחרת לבעיות במערכת החיסונית. הסימנים הראשונים לאלופציה מוצינוזה כוללים התרוממות פני העור בקטעים בקוטר של 2.5 סנטימטר ויותר בצבע אדמדם. הזקיק שנפגע בדרך כלל יביא לתוצאה של אובדן השיער. במידה והתופעה מטופלת בזמן היא הפיכה ולכן השיער יצמח מחדש. במקרים חמורים השיער לא יצמח לעולם (גם לאחר שהמחלה נעלמה).
“אלופציה אנדרוגנית - נשירה גברית” (Androgenetic alopecia) מכונה כך אך היא עלולה להתרחש אצל נשים וגברים כאחד. ההתקרחות הגברית מתחילה בדרך כלל בנסיגה של קו השיער או נשירת שיער בפדחת הראש. השיער הופך בהדרגה לדליל יותר עד למצב בו השערה שקופה. המומחים טוענים כי סוג זה של אובדן שיער הוא בעיקר תורשתי (מהאב או מהאם). אנדרוגני פירושו הורמונלי. האדם מושפע גנטית מרגישות לדיהידרוטסטוסטרון (DHT) שהוא מטבוליט ביולוגי פעיל של הורמון הטסטוסטרון.
רגישות זו עשויה לקצר את שלב גדילת השיער (מצב המכונה אנגן) ובכך להקטין את זקיק השיער כך שלבסוף יצמח שיער עדין. מספר שורשי השיער אינו מצטמצם אך גדילת השיער פוחתת עד שלא ניתן כלל להבחין בשיער. הייצור של DHT מווסת על ידי אנזים 5 אלפא והוא מצוי במספר רקמות בגוף כולל בקרקפת. נמצא כי 50% מכלל האנשים מושפעים מסוג זה של נשירת שיער בשלב מסוים בחייהם. גברים יפנים וסינים מושפעים פחות. מחקר סיני מצא כי מעשנים נוטים יותר לאלופציה אנדרוגנית עם הגיל.
הנשים הנמצאות בסיכון גבוה להתקרחות הן בעיקר אלו שעוברות שינויים הורמונליים בזמן המנופאוזה (גיל המעבר). שיער הראש הופך דק יותר ואילו שיער הפנים הופך גס יותר. יחד עם זאת, זקיקי השיער עדיין פעילים, עובדה המבטיחה שצמיחה מחדש של השיער אפשרית. התקרחות של נשים שונה מזו של הגבר.
האישה תחווה שיער דק יותר בכל הראש אך לא יגרם אובדן שיער בקדמת הראש או נסיגת שיער פרונטלית. אובדן השיער יהיה מתון ואיטי יותר. יחד עם זאת, אישה עלולה לאבד שיער מטעמים אחרים, למשל, נשירה זמנית של שיער (Teologen effluvium), שיער שבור לאחר ביקור אצל הספר, משיכה או מריטה, אלופציה אראטה, מחלות עור, חוסר ברזל, בעיות הורמונליות, פעילות לקויה של בלוטת התריס, חוסר בוויטמינים ועוד.
הכוונה היא לאיבוד שיער כתוצאה ממשיכת יתר של השיער (למשל מתיחה על ידי רולים לעיצוב שיער). סוג אלופציה זה נפוץ יותר אצל נשים. כאשר מתיחת השיער מתמשכת לאורך זמן, השיער עלול לנשור ויתכן שהוא לא יצמח מחדש. תסרוקות מתוחות מידי (לדוגמא, צמות וקוקו) עלולות לגרום למתיחות אלופציה במידה ומשתמשים בהן זמן רב מידי. גם סיכות ראש חזקות עלולות לגרום לאלופציה להתפתח.
למעשה, כיום אין טיפול אמין, בטוח, יעיל ולטווח ארוך לאלופציה ארטאה, אך למרבית המזל כ-80% מהמקרים נפתרים בעצמם לאחר תקופה של שנה ללא טיפול והשיער חוזר לצמוח. אם לאחר שנה התופעה איננה נעלמת ישנן מספר אפשרויות טיפול:
הזרקת סטרואידים - טיפול יעיל כאשר המטופל סובל מקרחות קטנות. תמיסת סטרואיד מוזרקת ישירות לקרקפת מספר פעמים. הסטרואיד גורם למערכת החיסון להפסיק לתקוף את זקיק השיער. לאחר כ- 4 שבועות מהטיפול תתחיל צמיחת השיער מחדש. הטיפול יחזור על עצמו כל מספר חודשים. יהיו מטופלים שהאלופציה תחזור אליהם לאחר הפסקת הטיפול ואילו אצל האחרים צמיחת השיער המחודשת תישאר קבועה.
סטרואידים לטיפול מקומי – משחות, קרמים וטבליות לבליעה המכילות סטרואידים. תרופות מרשם לאלופציה אראטה, שההשפעה שלהן לטווח הארוך אינה ידועה במידה מספקת, אם כי נראה כי ישנו סיכוי טוב לצמיחת שיער מחודשת. תופעות הלוואי שמתלוות לטיפול מתרחשות ככל שהטיפול מתמשך. התרופות עלולות לגרום לסוכרת ואולקוס. מטופלים בסטרואידים עלולים לחוות גירודים ואף צמיחת שיער במקומות לא רצויים בגוף.
מינוקסידיל - משחה שמורחים על הקרקפת כל יום ותפקידה לגרות את צמיחת השיער. אם הטיפול במינוקסידיל מצליח, השיער יצמח לאחר כחודשיים שלושה. מינוקסידיל היא תרופה שמאיטה או מפסיקה נשירת שיער ומעודדת את צמיחתו אצל גברים ונשים. לפי הנתונים והמחקרים שנעשו, 15% מהמשתמשים חוו צמיחת שיער מחודשת ואצל 50% מכלל המשתמשים הנשירה פסקה. עם זאת על 32% מסך המשתמשים התרופה לא השפיעה. תופעות לוואי כמעט ולא קיימות למעט גירוי בעיניים, גירוד או אדמומיות במקומות בהם סובלים מקרחות. השימוש במינוקסידיל אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל 16.
פינסטרואיד (Finasteride) - תרופה לטיפול בדפוסי התקרחות לגברים בלבד (MPB) מאנגלית: Male pattern baldness. הפעילות שלה מונעת מהורמון הטסטוסטרון להפוך להורמון DHT הגורם לזקיק השיער להתכווץ. הטיפול עוצר את נשירת השיער בשיעור של כ- 30% לאחר מספר חודשי טיפול וממשיך להשתפר ככול שהשימוש בו מתמשך. לפי הנתונים שנבדקו, לכשני שליש מהמטופלים השיער צומח מחדש ואצל השליש שנותר הוא מאט או מפסיק את הנשירה. השפעת התרופה אינה ניכרת במשך ארבעת החודשים הראשונים ועם הפסקת השימוש בה יחזור המצב לקדמותו.
אימונותרפיה - טיפול על ידי גירוי המערכת החיסונית ליצירת נוגדנים. טיפול אימונותרפיה נחשב יעיל במיוחד לנשירת שערות כללית.
דיפנציפרון (Diphencyprone – DPCP) - דיפנציפרון היא תרופה לטיפול באלופציה אראטה ואלופציה טוטליס שגורמת לתגובה חיסונית המתנגדת לתגובה העצמית של התאים שגורמים לנשירת השיער. את הדיפנציפרון מורחים באזור המקריח אחת לשבוע. הדיפנציפרון גורם לרוב לתגובה אלרגית ומפתח אקזמות קלות, אך יהיו כאלו שיחוו תגובות עור קשות יותר. השיער מתחיל לצמוח מחדש לאחר כשלושה חודשים אצל אנשים שמגיבים היטב לתרופה. תופעת לוואי שעלולה להופיע כתוצאה משימוש בתרופה היא התפתחות של פיסות עור צבעוניות (Vutiligo). רוב המטופלים בדיפנציפרון יבחינו שנשירת השיער נפסקת לאחר הטיפול.
קרם דיטרנול (Dithranol cream) – הטיפול באמצעות קרם דירנול פחות נפוץ מאשר הטיפול בדיפנציפרון עקב יעילותו הפחותה. בטיפול זה ישנו סיכון גבוה יותר לגירודים בעור.
לייזר לאלופציה אראטה - מכשיר לייזר מיוחד לטיפול בנשירת שיער הראה גידול ניכר בצפיפות השיער אצל גברים. זהו טיפול קל, נוח ויעיל כנגד אלופציה אנדרוגנית. המכשיר משגר אנרגיית לייזר שמגבירה את המולקולה הביולוגית ATP שבתמורה מגדילה את המטבוליזם והפעילות של התא. זקיק השיער מתחזק כאשר אנרגית הלייזר מבריאה אותו כך שהוא מסוגל לייצר שיער עבה. הטיפול בלייזר גם מונע נשירה נוספת. הלייזר מנצל מכניזם בחלק מהשיער שמאפשר את חדירת אנרגיית הלייזר אל תוך הקרקפת ישירות לזקיק השיער.
טיפול בתאי אם - בתהליך זה משתמשים בתמיסת דם מהמטופל באזור המתקרח. זוהי שיטה יעילה לעצירת האלופציה אך היא עדיין בשלבי פיתוח.
טיפול באור אולטרה סגול UV - טיפולים המבוצעים לרוב מעבר לים ופחות פופולאריים בישראל. הטיפול באולטרה סגול מבוצע עד 3 פעמים בשבוע. לאחר 12 חודשי טיפול ניתן לצפות לתוצאות טובות. גם מעבר לים הטיפול אינו פופולרי במיוחד בגלל ששיעור האנשים שמגיבים טוב אליו הוא נמוך.
אוזונותרפיה - שימוש בחמצן שמפעיל מחדש תאים ומשקם את זקיקי השיער.
טיפולי מזותרפיה - הזרקת חומרים פעילים כמו וויטמינים וחומצת אמינו לזקיקי השיער.