מינוקסידיל היא אחת התרופות המוכרות והיעילות ביותר נגד סוגים שונים של אלופציה, השם הלועזי של תופעת ההתקרחות. תחילת דרכה של המינוקסידיל בעולם התרופות הייתה כתרופה המרחיבה כלי דם שאושרה על ידי ארגון הבריאות האמריקאי בשנת 1979, השתמשו במינוקסידיל לטיפול בלחץ דם גבוה. כשנה לאחר האישור הופצה התרופה תחת השם המסחרי (לוניטן) ®Loniten.
תוך זמן קצר התגלה כי התרופה גורמת לתופעת לוואי ייחודית שכונתה תסמונת איש הזאב, כלומר צמיחת שיער חריגה בגוף ובקרקפת. בעקבות זאת, יצרני התרופות החלו לחקור את המינוקסידיל, באופן ישיר ותוך שימוש מקומי, על אזורים מתקרחים בגוף. תוצאות המחקרים הללו היו משביעות רצון ולאחר האישור של ארגון הבריאות האמריקאי בשנת 1988 התרופה החלה להימכר ברחבי העולם תחת השם המסחרי Regaine (ריגיין) לטיפול באלופציה אנדרוגנית (קרחת) אצל גברים (אגב בארה״ב השם המסחרי של התרופה היה שונה מעט וקראו לו רוגיין).
בשנת 1996 הותרה התרופה לנשים במינון של 2%, וכן החלה להימכר תרופה בריכוז של 5% עבור גברים בלבד. מכאן ואילך השימוש במינוקסידיל הפך לאחד הטיפולים היעילים ביותר בענף השיער נגד התקרחות.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות כגון מינוקסידיל (מינוקסי) ושיטות טיפול חדשניות, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות כגון מינוקסידיל (מינוקסי) ושיטות טיפול חדשניות, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
לפני שמתחילים להשתמש במינוקסידיל, יש לעבור אבחון שיקבע את סוג האלופציה ממנו אתם סובלים, וכך לבדוק האם הטיפול יתאים ויהיה יעיל עבור המטופל. האבחון חייב להתבצע על ידי מומחה בתחום (רופא עור או טריקולוג) כדי להימנע מסיבוכים של התרופה, העלולה להזיק לסובלים מסבוריאה דרמטיטיס, בעיות לב ובעיות לחץ דם. תגובה חיובית לתרופה לרוב תופיע לאחר ארבעה חודשים של טיפול, ולאחר שמונה חודשיים השיפור יהיה משמעותי מאוד ומשם והלאה יציב לאורך זמן רב.
מינוקסידיל מסייעת לטיפול בהתקרחות בכך שהיא ממריצה את צמיחת השיער, וזאת על ידי הרחבת כלי הדם באזור זקיק השערה, מה שמאפשר חילוף חומרים יעיל יותר בזקיק. בנוסף, ישנם מחקרים הטוענים כי מינוקסידיל מפעילה אנזים בשם PGHS1 המעודד צמיחת שערות.
מינוקסידיל מגיעה כתמיסה שקופה למחצה לשימוש חיצוני בלבד. יש למרוח 1 מ”ל של תמיסה (20-25 טיפות) כל 12 שעות, כלומר פעמיים ביום, על האזור המיועד ולעסות את החומר היטב במשך שלושים שניות על הקרקפת כדי לוודא שהוא נספג בעור.
בעת שימוש במינוקסידיל בבקבוק מסוג סטיק (רול-און), יש להחזיק אותו בצורה אנכית, ללחוץ על הבקבוק עד שהחומר מגיע לקו השחור בחלק העליון, ולאחר מכן לגלגל את הכדורית על העור. מינוקסידיל מגיע גם בצורת קצף, ההופך לנוזל בעת מגע עם העור.
יש לציין כי לתרופה יש מספר יצרנים והיא נמכרת במספר צורות בהן מינוקסי, מינוקסי 5 (לגבר), מינוקסי 2 (לנשים), המשותף לכולם הוא החומר הפעיל בתרופה - מינוקסידיל.
רמת היעילות של התרופה מוכחת ברוב אזורי ההתקרחות, למעט בקדמת הראש, שם הקושי בטיפול גדול יותר. בנוסף, התרופה פחות יעילה באזורים נרחבים בעור, וזאת בהשוואה לאזורי מטרה ממוקדים. יעילות מקסימלית של מינוקסי מתקבלת אצל צעירים בגיל 18 עד 40, הסובלים מהתקרחות במקומות הקרובים לפדחת, ובשלבי הנשירה הראשונים.
לאחר הפסקת השימוש בתרופה, ההתקרחות עלולה להתחדש ואף להתגבר, לכן יעילותה מוגבלת לתקופת השימוש. כתוצאה מכך, יש אנשים המשתמשים בתרופה באופן עקבי ותמידי, וזאת כדי לא לגרום לנסיגה בהשפעה.
חשוב להדגיש כי מינוקסידיל אינה גורמת ליצירת זקיקי שיער חדשים ולצמיחת שיער יש מאין, אלא היא מגרה ומשמרת את שורשי השיער הקיימים וכך היא משפרת את התפקוד שלהם. בעקבות השימוש בתרופה, פקעות שיער חלשות יצמיחו שיער עבה וחזק יותר, אולם אין אפשרות לצפות לצמיחת שיער באזורים שבהם פקעת שורש השיער כבר אינה פעילה.
תוצאות הטיפול אינן אחידות, יהיו כאלה שיעידו כי הטיפול פעל בצורה מושלמת והחלה צמיחה מחודשת של שיער, ואילו אחרים יטענו שהם ממשיכים לאבד שיער תוך כדי ביצוע הטיפול. לעתים ההתקרחות נעצרת והמצב מתייצב אך לא משתפר. כלומר, קשה לקבוע את יעילות המינוקסידיל באופן מוחלט, וכל מקרה הוא לגופו.
לאחר השימוש בתרופה יש לרחוץ את הידיים בקפידה כדי להסיר את שאריות החומר מהן. יש להימנע ממגע של החומר עם העיניים, האף והפה, ובמקרה של מגע כזה, יש לשטוף מיד את המקום עם מים. אין להשתמש בתרופה על עור שאינו בריא, עור דלקתי, או עור מגורה, בשל התכונות מדללות הדם שלה. יש לזכור שנשים אינן יכולות להשתמש בתרופה כאשר היא בריכוז של 5%, ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם דרמטולוג לפני תחילת הטיפול במינוקסידיל, כיוון שהתרופה עלולה להצמיח שיער באזור הפנים.
אין להשתמש במינוקסידיל בעת שימוש בתרופות או משחות אחרות לקרקפת וזאת כדי לא לגרום לגירויים או דלקות באזור המטופל, אולם ניתן לבצע טיפולים אחרים בזמן הפסקות בשימוש בתרופה. יש להתייעץ עם הרופא בנוגע לתרופות משלימות שאפשר לשלב עם המינוקסידיל כדי לשפר את יעילותה. במקרים של מחלות לב או אי סדרים בלחץ דם, אין להשתמש בתרופה.
לרוב, תופעות הלוואי ממינוקסידיל מתפתחות עקב שימוש יתר בתרופה, ואצל מטופלים המשתמשים במינון הנכון רק לעתים רחוקות אם בכלל יופיעו תופעות לוואי. התופעות העיקריות המזוהות עם שימוש יתר במינוקסידיל הן: האצה בקצב הלב, אלרגיות ודלקות בחלקים שונים בגוף, עלייה במשקל, צמיחה של שיער בפנים ובגוף, סחרחורות והתעלפויות, כאבים בחזה, נפיחויות בידיים וברגליים, ראייה מעורפלת ורעשים באוזניים.