נשירת שיער היא אחת מהבעיות היותר נפוצות הפוגעות בבני אדם. הנשירה עשויה להתרחש באזורי הגוף השונים או בקרקפת והיא מתחילה לרוב בצורה הדרגתית עם היחלשות זקיקי השיער כאשר התחנה הסופית של הנשירה מגיעה עד להתקרחות מלאה ממנה לא ניתן להחלים אלא ע״י השתלת שיער שכן לאחר שהזקיקים מתים לא תתרחש צמיחה מחודשת של שיער. ההתקרחות המלאה היא תוצאה סופית, שכמעט ואינה ניתנת לשיקום (למעט השתלת שיער), וזאת בגלל תמותת הזקיקים.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, נשירת השיער אינה נחלתם הבלעדית של הגברים שכן, 40% מהנשים סובלות מנשירה כלשהי במהלך חייהן. שיער בריא ומלא הוא סמל לבריאות ולנשיות. מחקרים מצאו שנשירת שיער אצל נשים גורמת לבעיות ריגשיות ונפשיות, ככל שהתופעה מתגברת ומחמירה, כך ביטחונן העצמי של הנשים פוחת. נשים מנסות להסתיר את נשירת השיער, הן נמנעות מסיטואציות שונות שעלולות להסגיר את תופעת הנשירה, חלקן גם משנות את סגנון השיער וסגנון הלבוש כאשר השיער הופך להיות דליל יותר.
נשירת השיער יכולה להיות קבועה או זמנית, היא עשויה להיגרם עקב לחץ נפשי, מחלה או גיל. היא עלולה גם לבוא לידי ביטוי באזורים מסוימים בראש או בגוף, בקצב מהיר או איטי, אולם המשותף לכל המקרים הוא התוצאה: שיער הולך ונעלם. ללא קשר לסיבות, לנשירת השיער יש את אותו הדפוס: הפעילות של שורש השיער ״סובלת״ מהפרעה כלשהי שגורמת להאטה הדרגתית המשבשת את מחזור צמיחת השיער והתוצאה בסופו של דבר מובילה לנשירה.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או נשירת שיער! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות כגון שימור שיער, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או נשירת שיער! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות כגון שימור שיער, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.
במצב נורמלי כ- 100 עד 150 שערות נושרות במהלך יממה שלמה. כל שערה צומחת לתקופה של עד 6 שנים, עוברת לזמן קצר למצב המכונה חֶבְיוֹן (השהייה) ולאחריו היא נושרת. לאחר מכן הזקיק מייצר שערה חדשה וחוזר חלילה. באופן גס ניתן לחלק את אופי הנשירה לשני סוגים:
נשירת שיער זמנית - נשים רבות חוו נשירה זמנית בתקופת ההריון ולאחריו. נשירת שיער בהריון בדרך כלל נפתרת לאחר מספר חודשים לאחר הלידה. מלבד הריון, ישנם גורמים נוספים לנשירת שיער זמנית. גם מחלות שונות, זיהומים, חרדות, מתח ולחץ נפשי, תזונה לא מאוזנת וטיפולים אגרסיביים מסוימים כמו צביעת השיער ושימוש בחומרים כימיים עלולים להביא לנשירת שיער שתיפסק כאשר הסיטואציה שגרמה לנשירה תסתיים.
נשירת שיער קבועה - בניגוד לנשירה הזמנית, הנשירה הקבועה אינה הפיכה באופן טבעי, ורק לאחר טיפול רפואי מקצועי ניתן במצבים מסוימים להחזיר עטרה ליושנה. נשירה קבועה קשורה בתורשתיות, במצבים רפואיים שונים כמו בעיות במערכת החיסון, בשינויים הורמונליים ואפילו תוצאה של טיפול אגרסיבי בשיער.
להלן פירוט סיבות שונות העלולות לגרום לנשירת שיער זמנית או קבועה:
לחץ ומתח נפשי – אנשים רבים נוטים היום לחשוב ש”החיים קשים ולחוצים” והדבר משפיע על השיער. לרוע המזל, לא תמיד ניתן להסתיר הרגשת דכאון ולחץ נפשי.
תזונה ודיאטה לא מאוזנת - הרגלי אכילה גרועים, דיאטה לא מאוזנת ואפילו מחלה, מחלישים את הגוף וגורמים לנשירת שיער.
תרופות ומחלות – ישנן מספר לא מבוטל של מחלות המשפיעות על מצב השיער. בין המחלות השונות ניתן לכלול מחלות עור, ספחת בקרקפת, מחלות כרוניות כמו סוכרת, ראומטיזם, מחלת קרוהן, זיהומים שונים, אנמיה כרונית וכמובן סרטן. גם תרופות שנוטלים עשויות לגרום לנשירה. במקרה זה, נשירת השיער תבלוט מספר שבועות לאחר התחלת הטיפול או נטילת התרופה.
שינויים הורמונליים - אחד הגורמים העיקריים לנשירת השיער הוא חידלון הוסת או הפסקה בנטילת גלולות נגד הריון. גם הריון, שהוא אירוע משמח לכל דבר ואפילו הנקה עשויים לגרום לשינוי בגופן של האימהות לעתיד. עקב שינויים הורמונליים, אימהות רבות עלולות לסבול מנשירת שיער ניכרת. במהלך ההריון, רמות גבוהות של הורמונים מסוימים גורמים לגוף לשמור על השערה שהייתה צריכה לנשור באופן טבעי. נשים מבחינות בנשירת שיער כשלושה חודשים לאחר הלידה. כאשר רמות ההורמונים חוזרות למצבן הרגיל (כמספר חודשים לאחר הלידה), השיער נושר ומחזור נורמלי של צמיחת השיער מתחיל מחדש.
סבוריאה דרמטיטיס - דלקת עור חֵלבית (סבוריאה) היא מחלת עור בה בלוטות החלב מייצרות יותר חלב מהרגיל. המחלה גורמת להיווצרות שכבה שומנית שמפריעה להתפתחות קיק השיער ומביאה, בסופו של דבר, לנשירת השערה. קראו עוד ובהרחבה על סבוריאה.
פטרת כלבים וחתולים - חתולי רחוב וכלבים משוטטים עלולים להעביר פטריות למי שנוגע בהם. פטריות אלו עלולות להשפיע על שיער העור וליצור אזורים נטולי שיער, או אזורים בהם נראה שיער קצוץ ושערות חולות ושבירות. הטיפול בפטרת נעשה באמצעות קרמים נגד פטריות שניתנים במרשם רופא.
טריכוטילומניה - תלישת שיער נפוצה בעיקר אצל ילדים, אולם ההרגל עלול לעמוד בעיינו במשך כל החיים. לעיתים לא חשים בהרגל לאורך פרק זמן ארוך, מה שגורם להורים ולרופאים להסיק שהמקור לנשירת השיער הוא במחלה אחרת. תלישת השיער מתבצעת במיוחד באזור מסוים כמו הפוני או העורף. הפתרון לטריכוטילומניה מצריך טיפול פסיכולוגי מיוחד ואבחון גורם החרדה המוביל לתלישת השיער. עוד על טריכוטילומניה
נשירת שיער אצל נשים - הנשירה הנשית משפיעה על כל השערות בגוף ולאו דווקא על שיער הראש אולם כאשר היא מופיעה בקרקפת השפעתה על מצב רוחן של הנשים משמעותית. הפרעה במחזור צמיחת השיער גורמת לנשירה. כאשר לשורש אין כוח לבצע את תפקידו הטבעי כתוצאה מאובדן של חומרים בסיסיים וחיוניים שמאפשרים את התהליך המטבולי, שורש השיער מתכווץ והשלב בו השיער צומח נפגע ומצטמצם וכך נוצרת תגובת שרשרת, שהשפעתה לרוב אינה מורגשת במשך מספר חודשים. המחסור במרכיבים הבונים את המטבוליזם של השערה (חומצות אמינו, קרטין וויטמינים), פוגע בהיווצרות תאים חדשים, כך שהשערה נכנסת לשלב המנוחה מוקדם יותר ואז היא נושרת. בהמשך לתגובת השרשרת נוצר חוסר איזון בין השיער בשלב הצמיחה לשלב המנוחה ונשירת השיער תהיה גדולה יותר מהשיער שצומח מחדש. למרבה המזל, ניתן לטפל בהצלחה בנשירה נשית כשהתוצאות שמושגות הן טובות. המטרה בטיפול היא לחדש את קצב חילוף החומרים בשיער כך שייווצרו תאים חדשים בשורש והשיער ישוב לשלב הצמיחה.
נשירת שיער גברית - נשירת שיער אצל גברים היא תופעה שמשפיעה על למעלה מ- 60% מכלל אוכלוסיית הגברים בעולם. ברוב המקרים, הנשירה היא תורשתית ומוכרת בשם נשירת שיער אנדרוגנית. שורש השיער מגיב ברגישות יתר להורמון דיהידרוטסטוסטרון (DHT) שמייצר האורגניזם החל מטסטוסטרון על ידי האנזים 5 אלפא רדוקטז. כתוצאה מכך, שורש השיער מתכווץ, השיער הופך להיות עדין ודק ולבסוף הוא נושר. נשירה בשיער אצל הגברים באה לידי ביטוי בצורת מפרצים או בצורת האות האנגלית V בחלק הקדמי של הקרקפת שמתחיל ברקות. לאחר מכן מתחילה דלילות בחלק האחורי של הראש ונשארת רק טבעת שיער בעורף. בדרך כלל הטיפול בגברים הסובלים מנשירת שיער תורשתית הוא תרופתי ומקומי. התרופות גורמות לייצור תאים חדשים, ובכך הן עוצרות את הנשירה.
נשירת שיער תורשתית - רגישות יתר של שורש השערה הוא תורשתי הן לגברים והן לנשים. נשירת שיער תורשתית אצל נשים משפיעה על כ- 19% מהן. קיימת נשירה תורשתית שפוגעת רק בגברים. אך בעוד הגברים מתחילים לסבול מאובדן שיער בגיל מוקדם, אצל הנשים נשירת השיער מתחילה לאחר חידלון הוסת. דפוס הנשירה התורשתית שונה בין גברים לנשים. אצל הגברים השיער מתחיל להצטמצם במיוחד באזור המצח והפדחת. בנשירת שיער תורשתית, שורש השיער מגיב ברגישות יתר להורמון הגברי, טסטוסטרון, שמייצר האורגניזם או לצורתו היותר פעילה, הדיהידרוטסטוסטרון (DHT). כלומר, ה- DHT משפיע באופן שלילי על תפקוד השורש וגורם להתכווצות ועצירת צמיחת השיער. מטפלים בנשירה אנדרוגנית באמצעות מריחת תרופות ישירות על האזורים הנגועים. משערים, שהתוצאות הטובות שמתקבלות מהשימוש בתרופות, נובעות מהתרחבות כלי הדם.
נשירת שיער אזורית - נשירת שיער אזורית מתבטאת בהתקרחות באזורים עם גבולות מוגדרים. הסיבות לנשירה אזורית עדיין אינן ידועות במלואן, אם כי מעריכים שמדובר בהפרעות במערכת החיסונית. הטיפול בתופעה מצריך פניה לדרמטולוג (רופא עור) או לטריקולוג המתמחה בתחום.
כדי שהטיפול בנשירת השיער יהיה יעיל, צריך תחילה לאתר את הסיבות לנשירה ולאחר מכן יש לנטרל אותן. הדבר החשוב ביותר שתוכלו לעשות הוא לפנות למומחה מנוסה לנשירת שיער (רופא עור או טריקולוג) על מנת שזה יוכל להתאים עבורכם את הטיפול המתאים ביותר בהתאם לאופי הנשירה ממנו אתם סובלים ובהתאם לפרמטרים אישיים אחרים האופיניים לכם. ניתן למצוא כיום מספר טיפולים יעילים לשיקום שיער שנשר ולמניעת המשך הנשירה. להלן מספר טכניקות לטיפול בנשירת שיער:
מזותרפיה לטיפול בנשירה - הטיפול האידאלי כולל שילוב של מספר טכניקות שיביאו בתוך פרק זמן קצר לצמיחת שיער באופן טבעי ולטווח הארוך. אחת השיטות המתקדמות ביותר בענף שמאיצה ומחדשת את צמיחת השיער ומחזקת את השערה מבוצעת על ידי חדירה לזקיק השיער באמצעות הזרקה מיקרונית (בדומה לטיפולים מזותרפיים) אל בין שכבות העור של קוקטייל מיוחד (מינרלים, חומצות אמינו ויטמינים ועוד). קראו עוד ובהרחבה אודות מזותרפיה לנשירת שיער
טיפולים רפואיים וכירורגיים נגד נשירת שיער - טיפולי לייזר בתדר נמוך המשפרים את הגירוי הנימי שמעודד צמיחת שיער ובכך מעכב נשירה. כמו כן, הלייזר מגרה ייצור של קולגן בעור, המאיץ את חידוש התאים והצמיחה. טיפול נוסף נקרא אוזונותרפיה, והוא משתמש באוזון כדי לשפר את החמצון התאי של זקיקי השיער. טיפול זה מאיץ את המטבוליזם של התא והוא מצוין נגד פטריות. טיפולים המשתמשים בתאים צמחיים מתבצעים לרוב באופן מקומי, ובהם דוגמים תאים מרקמות שומניות ומגדלים אותם במבחנות עד לכמות מספקת שתבטיח שיקום נימי. את התאים מזריקים בצורה מיקרוסקופית לאזורים הנגועים בנשירה, לאחר שבועיים עד חודש כבר ניתן לראות שיפור משמעותי בצמיחת השיער. מדובר בחלופה יעילה מאוד להשתלת שיער, על אף שהתהליך נמצא בחיתוליו.
מינוקסידיל או אמינקסיל - שימוש במינוקסידיל שהיא משחה טיפולית הניתנת לרכישה ללא מרשם, מסייעת להרחבת כלי דם ולהחייאת תאים בסביבת זקיק השערה, ובכך היא מעודדת צמיחת שיער חדשה. השימוש בתרופה מבוצע על ידי מריחתה ישירות על האזור הבעייתי. רוב הטיפולים המקומיים לנשירת שיער מיועדים לחזק את השיער ולעצור את הנשירה. תכשירים כמו מינוקסידיל או אמינקסיל שפותחו בכלל כתרופה נגד לחץ דם גבוה, מרחיבות את כלי הדם באזור שורש השערה ובכך הן מאפשרות תפקוד תקין של זקיקי שיער קיימים. התרופות קיימות במינונים של 2% עד 5%, כאשר הריכוז הגבוה מיועד למקרים קשים של התקרחות בקרב גברים בלבד. מינוקסידיל מגיע בצורת קצף וללא אלכוהול, שנוטה לייבש את השיער וגורם לנזק לשיער צבוע. עוד אודות מינוקסידיל
טיפול בנשירה באמצעות קטוקונזול - קטוקונזול אינו נכלל בדרך כלל ברשימת הטיפולים הנפוצים בנשירת שיער, אך במקרים של סבוראה ודרמטיטיס (מחלות עור המאופיינות בקשקשים שומניים), הוא מסייע להעלים את הפטרייה הגורמת לנשירת שיער. הקוטקונזול מגיע בצורת שמפו, ג’ל, כמוסות לבליעה ותכשירים למריחה.
פרופסיה - גם פרופסיה נחשבת לתרופה יעילה למניעת נשירה. פרופסיה מגיעה בכדורים או טבליות לבליעה ומכילה מעכב אנזים 5 אלפא רדוקטז. פרופסיה מיועדת לגברים בלבד והיא מעלה את רמות ההורמון הגברי DHT ובכך היא מונעת נשירה. יש ליטול את התרופה על בסיס יומי. להסבר בהרחבה על פרופסיה
פינסטריד – תרופה הידועה כטיפול בערמונית מוגדלת ובהתקרחות גברית, המעכבת את אנזים 5 אלפא רדוקטז מסוג 2. זהו האנזים שאחראי להמרה של טסטוסטרון ל-DHT (צורה של ההורמון המקצרת משמעותית את שלב גדילת השערות). המינון אותו נוטלים הוא 1 מ”ג ליום במרשם רופא בלבד.
דוטסטריד – תרופה הדומה לפינסטריד ופועלת באותו אופן, אך היא יעילה יותר כיוון שהיא מעכבת את אנזים 5 אלפא רדוקטז מסוג 1 ו-2. המינון אותו נוטלים הוא 1 מ”ג ליום במרשם רופא בלבד.
ביוטין וציסטאין – ביוטין וציסטאין הם חלק מקבוצת ויטמין B, שהחוסר שלו קשור ישירות לנשירת שיער, לכן מומלץ ליטול את התוספים הללו כאשר מתחילה נשירת שיער. מומלץ לחזק את פעולתם גם באמצעות תזונה נכונה. ביוטין נמצא באופן טבעי במזונות רבים, כמו בוטנים, שקדים, אגוזים, סויה, קטניות, בננות, דגנים, שיבולת שועל וחלבון ביצה. ביוטין תורם גם לבריאות הציפורניים והעור. בנוסף, שמרים של בירה ידועים כבעלי סגולות נגד נשירת שיער, מאחר שהם עשירים בוויטמינים מקבוצת B, מינרלים ופרוטאין צמחי.
טיפול בנשירת שיער ע״י שימוש באבץ - אבץ הוא מינרל תזונתי המשתתף ברוב התגובות המטבוליות של האורגניזם, למשל בתהליך מיזוג של חלבונים ובאיזון הורמונלי. בנוסף, אבץ מגרה את צמיחת השיער והוא הכרחי לשיקום רקמות ולשמירה על בלוטות החלב בזקיקי השיער. יש לצרוך כ-50 מ”ג אבץ ליום, בין אם דרך תזונה או דרך תוספים, חשוב גם להימנע משימוש יתר. אבץ נמצא במאכלים כמו בשר אדום, סויה ואגוזים.
אומגה 6 וחומצה לינולאית - המדובר בשתי חומצות שומניות בלתי רוויות המעורבות בעיקר ביצור הקרומים התאיים בהורמונים ובגירוי זרימת הדם של זקיקי השיער. ניתן לצרוך אותם דרך דגים מסוימים ותוספים לבליעה.
השתלת שיער - בהשתלת שיער מעבירים שיער מאזור צפוף לאזור קירח או דליל. זהו תהליך הדורש אבחון על ידי מומחה כדי לוודא שהמטופל מתאים. בטיפול עצמו ראשית מרדימים את האזור המטופל וזאת כדי למנוע תחושה לא נעימה, מנקים את המקום בצורה יסודית ולאחר מכן מסירים שורת שיער בעזרת אזמל. את האזור שתורם שיער סוגרים לאחר מכן על ידי תפרים. עוברים לנקות את האזור הקירח שמיועד לקלוט את השיער המושתל, מבצעים חתכים קטנים ומניחים בזהירות את השיער בתוכם. לאחר מכן סוגרים את החתכים. בטיפול אחד אפשר להשתיל מאות ואף אלפי שערות, ולרוב תוצאות ההשתלה טובות מאוד, והצמיחה הטבעית של השיער מתחדשת לאחר כמה חודשים. קראו ובהרחבה אודות השתלת שיער
נשאלת גם השאלה מה יכול להביא להפסקת הנשירה? התשובה לשאלה תלויה במקור שגרם לנשירה. לעתים נשירת השיער מפסיקה כאשר מטפלים בשורש המחלה בצורה יעילה. ניתן גם להפסיק ולצרוך תרופות שגורמות לתופעת הנשירה (באישור הרופא המטפל כמובן ואם ניתן על ידי החלפת התרופה הבעיתית בתרופה אחרת שאינה גורמת לנשירה), במקרה כזה השיער חוזר לצמוח לאחר תקופה לא ארוכה. גם טיפול בזיהום ואיזון הורמונלי במקרים מסוימים ימנע נשירה. אחת השיטות הנחשבות והמתקדמות להפסקת הנשירה היא שיטה המכונה שימור שיער. את שימור השיער מבצעים בשני שלבים, בשלב הראשון מנקים היטב את הקרקפת ומסירים תאים מתים, בשלב השני מתיזים מינוקסי (חומר שהמרכיב הפעיל בו הוא מינוקסידיל) אל תוך תעלות הזקיקים וגורמים להפסקת הנשירה ולשימור השיער. קראו בהרחבה אודות השיטה פורצת הדרך