×

×

שיער דליל

התופעה של נשירת שיער במהלך היום היא טבעית ונורמלית לחלוטין, והיא אינה צריכה לעורר דאגה כל עוד קצב הנשירה נע בין 20 לכ- 100 שערות ביום. אך מה עושים אם מבחינים, שלאחר הנשירה, השיער הצומח דליל ודק יותר? מה עושים כאשר השיער החדש צומח לאט יותר ואינו מחליף באותה מידה את השיער שנשר?

שיער דק ודליל מהווה בעיה שרווחת בעיקר אצל גברים אולם היא אינה פוסחת על נשים וילדים. מחקרים מראים שכ-35% מכלל הגברים סובלים מבעיות רציניות של נשירת שיער כללית, דבר הגורם לשיער להיות דליל, ובמידה לא מעטה אף מביא לידי התקרחות.

שיער דליל הוא תוצאה של גורמים שונים, שהעיקרי בהם הוא תורשתיות, אך גם ירידה ברמת האסטרוגן לאחר חדלון הוסת וגם התנוונות זקיקי השיער במרוצת השנים גורמים לשיער דליל. שיער דליל הוא כאמור אינו רק מנת חלקם של גברים (מעל גיל 50) וגם נשים רבות סובלות מדלילות שיער בולטת בתקופות זמן שונות בחייהן. אצל נשים צעירות התופעה עשויה להיגרם כתוצאה מלחץ נפשי או דיכאון וכן בגלל תזונה לא מאוזנת ורשלנות בטיפול בשיער.

עצרו רגע

לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.

עצרו רגע

לא צריך להשלים עם קרחת, מפרצים או שיער דליל! היום יותר מתמיד יש מגוון תכשירים יעילים, תרופות ושיטות טיפול חדשניות, שיעזרו גם לכם להיראות במיטבכם. הרשמו כאן לקבלת ייעוץ המבוצע רק על ידי רופאים ומכונים מובחרים.


מי סובל משיער דליל?

למרות העובדה שכל אחד יכול לסבול משיער דליל, הרי שהתופעה כאמור, נפוצה יותר בקרב גברים מבוגרים. יתכנו מקרים בהם שיער דליל הוא רק תופעה שחולפת לאחר תקופה מסוימת אך יתכנו מקרים בהם הצמיחה הדלילה היא תופעה כרונית חוזרת ונשנית. כמו כן ישנם מקרים בהם שיער דליל מעיד על בעיה רפואית (לא תמיד), ולכן מומלץ להיבדק ע״י רופא, שיקבע באמצעות הפניה לבדיקות מסוימות את המקור לדלילות השיער.

שיער דליל עשוי להתפתח באופן פתאומי או הדרגתי. תיתכן נשירה של קבוצות שיער גדולות, יצירת קטעים של קרחות, מפרצים או התחלה של קרחת וכן הופעת שיער דליל בכל אזור בו צמח בעבר שיער בריא ועבה. כאשר זה קורה, ניכר שינוי משמעותי בנפח השיער. התרחשות זו עשויה להופיעה תוך מספר שבועות. מצד שני, התהליך בו השיער הולך ונהיה דק יותר הינו תהליך שעשוי להיות אטי ולהימשך חודשים רבים עד שיורגש שינוי בולט.

תהליך הדילול נמשך בזמן שהגורם לבעיה אינו ידוע ולכן אנשים לא מטפלים בו. עם זאת, רוב האנשים בעולם המערבי כן חוששים מתופעת דילול השיער ומשתמשים בשלל טיפולים, מוצרים ושירותים כדי לנסות לעצור את תהליך ההתקרחות ואף לשקם את השיער. הקשר הבלתי ניתן להפרדה בין השיער ליופי ולהופעה החזותית גורם למרבית האנשים כן לדאוג וכן לבצע טיפול לשיער דליל.

פתרון לשיער דליל יכול להיות באמצעות תכשירים שונים המוצאים למכירה חופשית וזאת ללא מרשם רופא. רוב יצרני התכשירים מבטיחים למנוע את נשירת השיער ולמנוע את הצמצום בעובי השערה. ראוי לציין כי לא כל המוצרים שמבטיחים תוצאות אכן עומדים בהבטחה זו, ולכן חשוב לבחור בקפידה את המוצרים הנכונים, הטובים והמתאימים ביותר שישמרו על השיער.


סימפטומים לשיער דליל

במקרים רבים דילול השיער אינו נראה לעין באופן מיידי, ומתחילים לפתח מודעות לתופעה רק לאחר אובדן שיער משמעותי. בנקודת זמן זאת, קשה הרבה יותר (ולעיתים אף בלתי אפשרי) להחזיר את השיער למצב שלפני הנשירה ולשם כך נדרש טיפול ארוך ומייגע. בכל מקרה, רצוי לטפל בדלילות מיד כאשר מבחינים בה. כדי לזהות את הדלילות מוקדם ככל האפשר, צריך לשים לב לסימנים וסימפטומים שיכולים להצביע על הפחתה בנפח השיער. סימנים וסימפטומים נפוצים שיכולים להצביע על דילול השיער וצמצום עובי השערה כוללים:

  1. גידול הנראה לעין במספר השערות שנושרות כל יום.
  2. שינוי באיכות השיער. השיער נראה דק יותר מבעבר.
  3. הופעת פיסות עור דלילות על העור השעיר ומפרצים שמתחילים להיווצר במצח.

עבור כל אחת מהתופעות שתוארו לעיל, מומלץ להתייעץ תחילה עם הרופא המטפל. מומלץ שלא למהר ולפנות לפתרונות הביתיים. יתכן שהסיבות לשיער הדליל הן חמורות ומצריכות טיפול רפואי.

 


סיבות לשיער דליל

גיל - קיימות סיבות “רגילות” שגורמות לשיער דליל ולנשירת השיער כמו הגיל, שבו דילול הדרגתי של השיער הוא טבעי ונורמלי כחלק מתהליך ההזדקנות. בגיל מופלג אין להתפלא על דילול דרסטי בנפח השיער.

לחץ נפשי, דיכאון וחוסר שלווה - כאשר המתח גדול או הדיכאון עמוק הדבר עלול להוביל לבעיות בריאות חמורות. אחד מהסימנים הראשונים לדיכאון עמוק הוא נשירת השיער.

זיהומים - העור השעיר חשוף מאוד לזיהום בקטריאלי ופטרייתי שעלול לפתח קשקשים, יובש בעור התקלפות ואלופציה. למרות שזיהומים אלו אינם חמורים, חייבים לטפל בהם לפני שהם יובילו לדילול השיער.

שינויים הורמונליים - שינוי הורמונלי (אנדרוגני) הוא אחת מהסיבות היותר נפוצות להופעת אלופציה נשית. רמת ההורמונים בגוף משתנה במהירות ובמיוחד בתקופת ההריון, הלידה, בזמן המחזור החודשי או עקב חדלון הוסת.

שימוש בתרופות מסוימות - ישנן תופעות לוואי שונות הקשורות לטיפול תרופתי. לכן, טיפולים תרופתיים כגון: כימותרפיה, טיפולים נגד דיכאון, צִנִּית (דלקת פרקים כרונית), ארטריטיס וטיפול נגד לחץ דם גבוה עלולים לגרום לדלילות בשיער. ישנן תרופות מסוימות שעלולות לגרום לדילול השיער ולכן יש ליידע את הרופא בהנחה ונוטלים את אחת מהתרופות הבאות : קורטיזון נגד דלקות, חסמי ביתא, חומרים משתנים, מדללי דם כמו קומודין והפארין, תרופות להורדת כולסטרול, גלולות נגד הריון, תרופות לטיפול בבלוטת התריס, טריפטופן או ויטמין A במינונים גבוהים, זילופרים או תרופות דומות לטיפול בשיגדון. זיכרו, לעולם אין לבצע שינוי בתרופות ללא אישור הרופא!

מחלות והפרעות שונות - ישנם תהליכים מסוימים שנלווים למחלות מסוימות כמו זאבת וסוכרת שעלולים לגרום לאלופציה.

תזונה לקויה - אובדן שיער עשוי להצביע גם על מחסור במינרלים וויטמינים, חוסר בברזל ומחסור בפרוטאינים.


פתרונות ביתיים נגד שיער דליל

ישנן דרכים שונות שבהן אפשר להסוות שיער דליל, אך כדי לא “לעקוף” את הבעיה אפשר להשתמש בתרופות ביתיות וטבעיות שיכולות במידה רבה לפתור נשירת השיער, לעבות אותו ולהגדיל את הנפח ואת הצמיחה. הפתרונות הביתיים הנפוצים ביותר לטיפול בשיער דליל הן:

תרפיה בעיסוי - עיסוי עור הקרקפת בשמן זית פושר.

מגבות חמות - כדי להעצים את השפעת העיסוי, עוטפים את הראש עם מגבת חמה לאחר שמשחנו את השיער בשמן זית. פעולה זו מפחיתה את נשירת השיער ומעבה אותו.

שמפו לשיער דליל ושימוש במרככים - ניתן למצוא בכל בית מרקחת שמפו ומרכך (קוֹנְדִישֶׁנֶר) שגורמים לעיבוי השיער. משתמשים בתכשירים הללו בצורה הרגילה. כאשר חופפים עם שמפו לשיער דליל צריך להקדיש תשומת לב מיוחדת לשורשים. את המרכך יש להספיג על קצוות השיער ולא יותר מידי על השורשים.

עיצוב שיער - זוהי פעולה שלמעשה אינה גורמת לעיבוי השיער או להגדלת נפח, אך היא נותנת מראה של שיער עבה וצפוף יותר. החיתוכים הישרים והמסולסלים טובים מאוד לשיער דליל.


תזונה מתאימה

אין מזונות מיוחדים שאפשר לאכול כדי לעבות את השיער, אך ידוע כי תזונה מזינה יכולה להיטיב עם הבריאות הכללית. תזונה בריאה מפחיתה בהכרח ליקויים תזונתיים שונים ובכך היא מסייעת במלחמה נגד אובדן השיער.

ברזל - מוצרים עשירים בברזל שעוזרים להילחם נגד הדלילות בשיער נמצאים בשזיפים יבשים, צימוקים, צדפות, כבד, שעועית, בשר בקר דל שומן, תרד ועדשים.

פרוטאין - מקורות טובים לפרוטאינים אפשר למצוא בביצים, עוף, הודו, סויה, טופו, חלב סויה, דגים, גבינות דלות שומן ויוגורט.

סיליקה - סִילִיקָה הוא מרכיב חשוב שמגביר את ייצור הקולגן בגוף. אפשר למצוא את הסיליקה בגרעינים, דגנים, שיבולת שועל, דגים, דלעת, בצל, בוטנים, צימוקים, עגבניות, תפוחי עץ, אגוזים, דבש, גזר, כרוב, שקדים, דובדבן ותפוז.

אבץ - מרכיב תזונה חיוני, נמצא בדרך כלל בבוטנים, כבש, גרעיני דלעת, דלעת, בשר בקר דל שומן, טחינה, גרעיני סומסום, עגל ונבטי חיטה.

שיקום שיער דליל ע״י צריכת ויטמינים - ויטמינים טובים אפשר למצוא בקטניות, בתפוחי אדמה, אגוזי מלך, שקדים, אבוקדו, בננות, הודו, טונה וכבד.

ההתמודדות עם שיער דליל ודק עשויה להיות משימה לא קלה, אך עם טיפול מתאים שמתחיל מוקדם ככל שאפשר ובעזרת שינויים בתזונה ובסגנון החיים ניתן למזער את התופעה. כלומר, מומלץ לנהל תזונה בריאה ולקיים פעילות גופנית מתאימה כל יום. אפשר להשתמש גם בטכניקות שונות כמו יוגה או מדיטציה כדי להפיג את הדיכאון ובכך גם גם למנוע נשירת שיער.